lördag 15 oktober 2011

Knödel



När jag var liten brukade min mamma som är ifrån Polen tillaga knödel. Eller "knudellki" som vi sa. En potatisdeg fylld med plommon med kanel och socker i det urkärnade hålet. Vi åt dem alltid varma med smält smör och extra socker till. Det var en av mina favoriträtter som barn.

Mitt första försök till att återskapa den här rätten i veganversion gick, sådär.
Knödeldegen blev för lös så jag ska testa att först låta potatisarna svalna innan jag gör nått med dem och sen använda mera vetemjöl i degen till nästa gång.

Till denna omgång hade jag:
Deg
800 g potatis
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk xhanthamgummi

Fyllning
9 st plommon
Kanel och socker, blandat i lika delar.

Koka potatisen, låt svalna och mosa (jag lät inte min svalna). Ha i salt, vetemjölet och ev. bindemedel. Jag testade xhantangummi för att få degen mer bindand. Ingen extra vätska behövs.

Kärna ur plommonen och fyll urgröpningen med kanel och sockerblandning.
Täck plommenen med degen i ett ca 4 mm tjockt lager.
Koka i en stor kastrull 5 -10 min. Ta upp och ät med smör och socker.
Dagen efter kan man steka knödelserna i smör när man värmer dem. Jag fick steka mina direkt då degen var så lös att de ville falla ihop men har man fått till degen ska det räcka med bara kokning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar