måndag 21 november 2011

Sushi @ home




Såhär kan det se ut när vi har lagat sushi hemma.
Förra veckan bjöd vi svärföräldrarna på vegansushi och misosoppa vilket var väldigt uppskattat. Då hade vi också sparrisrullar och tofuhattar.

Jag brukar faktiskt inte använda sushiris när jag gör hemlagad sushi utan ett arborioris som jag hittar på Willys för en billig peng. Jag har använt det i några år just för att när jag började laga sushi så var sushiriset så himla dyrt men nu har det sjunkt i pris men detta är fortfarande mitt favorit laga-själv-ris.

Sushiris
3,5 dl arborio ris
7 dl kallt vatten
1 msk socker
0,5 tsk salt
1,5 msk vinäger (äppel eller vitvinsvinäger eller varför inte hälften hälften?)

Lägg allting i en kastrull, låt koka upp under lock och sen sjuda tills vattnet är borta och riset är kladdigt. Låt sen stå och dra utan lock och svalna tills det är ljummet så brukar det värsta kladdet ha försvunnit också. Sen är det bara att börja rulla rullar och göra bitar med det du vill ha i.

65 bitar blev det denna gång. Brukar räcka till 3-4 pers.

Morot, gurka, avocado, tofuhattar, shitakesvampar, wakamealger och sparris är våran standard men vad du än tycker är gott funkar.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet. Jag ville göra sushi men hade bara arborioris hemma och tänkte: ehh, det börde gå ändå, eller? Och visst gick det bra :D

    SvaraRadera