tisdag 20 september 2011

Äppelpaj



Något som är så himla enkelt och himla gott att göra är äppelpaj.
Jag är något trött på alla smulpajer så jag har gjort min med ett sött täcke och botten. Själv tycker jag den är godast när den serveras kall.

Recept äppelpaj till liten form

Deg
50 g margarin
0.5 dl socker
1 krm salt
2 msk vatten
vetemjöl 4-5 dl?

Fyllning
4-5 äpplen gärna av syrlig sort som granny Smith
1 msk kanel
knappt 0,5 msk kardemumma
2 -3 msk socker

Blanda margarinet med lite av mjölet tills det blir helt finkornigt alt. kör i mixer. Blanda i sockret, mer vetemjöl och vattnet. Jag brukar aldrig mäta mängden vetemjöl jag tar utan jag brukar känna på degens konsistens. Denna deg ska vara smidig men så pass fast att den inte fastnar när man kavlar ut den på bakbordet. Tjockleken på degen när den är utkavlad blir ca 3mm.
För att få till täcket bra så brukar jag lägga formen upp och ner på den utkavlade degen och skära runt med en kniv. Sen tar jag spilldegen och trycker ut till en botten direkt i formen alt. kavlar lite innan.

Fyllning
Skala och hacka äpplena i ca 2 cm stora bitar. Det är inte så noga med storlek.
Blanda med övriga ingredienser och sprid ut äppelbitarna i ett jämt lager i formen. På med täcket, tryck ner kanterna om det blir några och in i ugnen på 175 grader i 25- 30 minuter i mittenläget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar